Υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική εκείνη ανωμαλία κατά την οποία, όταν ο οφθαλμός βρίσκεται σε ηρεμία(χαλάρωση της προσαρμογής), μία παράλληλη δέσμη φωτεινών ακτινών, εισερχόμενη στο μάτι, εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
Αίτια
Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται σε μικρό προσθοπίσθιο άξονα του ματιού, σε μικρή διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού ή σε συνδυασμό των παραπάνω. Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας εξαρτώνται απόλυτα από την ηλικία του ατόμου και το βαθμό υπερμετρωπίας του. Μικρός βαθμός υπερμετρωπίας κατά τη γέννηση είναι φυσιολογικό φαινόμενο και μειώνεται μα την ανάπτυξη του σώματος.
Στην παιδική ηλικία ο υπερμέτρωπας μπορεί, ενεργοποιώντας τη λειτουργία της προσαρμογής (βλ. Πρεσβυωπία), να εξουδετερώσει την υπερμετρωπία και να μην έχει πρόβλημα μειωμένης όρασης. Καθώς ο υπερμέτρωπας μεγαλώνει το εύρος προσαρμογής μειώνεται, οπότε αρχίζουν τα προβλήματα μειωμένης όρασης, τόσο για την κοντινή όσο και για τη μακρινή όραση.
Κλινική εικόνα
Ορισμένα άτομα με χαμηλή υπερμετρωπία, λόγω της συνεχούς προσπάθειας προσαρμογής και εξουδετέρωσης της υπερμετρωπίας μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κοπιωπίας (κεφαλαλγία, πόνο στα μάτια, δακρύροια). Σε ορισμένα παιδιά η υπερμετρωπία ευθύνεται για την πρόκληση ενός είδους στραβισμού και πρέπει να διορθώνεται άμεσα γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι).
Αντιμετώπιση
Η διόρθωση της υπερμετρωπίας γίνεται με θετικούς φακούς. Η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών εξαρτάται από το βαθμό της υπερμετρωπίας, την ηλικία του ατόμου, την παρουσία ή μη συμπτωμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθούνκαι φακοί επαφής.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ
1. Πως βλέπει ένας υπερμέτρωπας;
Ένας υπερμέτρωπας βλέπει καλύτερα μακριά από ότι κοντά. Σε αυτή την περίπτωση επειδή το νεανικό μάτι έχει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα δεν χρειάζεται χωριστό ζευγάρι γυαλιών για κοντά η και μακριά.
2. Μεχρι πότε μεγαλώνει η υπερμετρωπία;
Η υπερμετρωπία εμφανίζεται στη παιδική ηλικία και συνεχίζει στη εφηβεία. Συνήθως συνοδεύει στραβισμούς και μετά την αποκατάσταση του στραβισμού ο υπερμέτρωπας εγκαταλείπει τα γυαλιά του.
3. Τι διαφέρει η υπερμετρωπία από την πρεσβυωπία;
Πράγματι τα συμπτώματα είναι τα ίδια ,ευκρινής μακρινή και μη ευκρινής κοντινή. Η διαφορά είναι ότι μετά την ηλικία των 43 ετών περίπου, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει κοντά ευκρινώς γιατί έχει σκληρύνει οκρυσταλοειδής φακός, ενώ στην κάτω των 43 ετών περίπτωση, το μέγεθος ή δύναμη του ματιού δεν είναι η σωστή.
4. Τα γυαλιά που φοράω μεγαλώνουν τα μάτια μου υπάρχει λύση;
Βεβαίως υπάρχουν λύσεις. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση (ηλικία, συνταγή, σχήμα προσώπου) έχουμε να προτείνουμε μερικές λύσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα με μικρότερη μεγέθυνση με λεπτότερο, ελαφρύτερο φακό και αντιανακλαστικές επιστρώσεις.
5. Αν φοράω τα γυαλιά μου λιγότερο θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η υπερμετρωπία μου;
Δεν θα υπάρξει καμία διαφορά. Η εξέλιξη της υπερμετρωπίας είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο χρήσης των γυαλιών. Το μόνο που στερείστε είναι η καλή όραση. Δεν συμβαίνει το ίδιο στην πρεσβυωπία ,εκεί έχει σημασία ο τρόπος χρήσης των γυαλιών για την καλή εξέλιξη.