ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία η διαθλαστική δύναμη του ματιού ποικίλλει στους διάφορους μασημβρινούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εστίαση των εισερχομένων ακτινών στο μάτι σ' ένα σημείο.

Μορφές

Όταν οι δύο μεσημβρινοί, που εμφανίζουν τη μέγιστη διαφορά διαθλαστικής δύναμης, είναι κάθετοι μεταξύ τους μιλάμε για ομαλό αστιγματισμό. Στον ανώμαλο αστιγματισμό (π.χ κερατόκωνο) οι δύο μεσημβρινοί με τη μέγιστη διαφορά δεν είναι κάθετοι μεταξύ τους.

Αίτια

Στη μέγιστη πλειοψηφία των περιπτώσεων ο αστιγματισμός οφείλεται στον κερατοειδή και δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του αστιγματισμού είναι η θολή όραση και η κοπιωπία.

Αντιμετώπιση

Η διόρθωση του αστιγματισμού γίνεται με κυλινδρικούς ή σφαιροκυλινδρικούς φακούς ή και με είδικούς ορικούς-αστιγματικούς φακούς επαφής, μαλακούς ή σκληρούς. Οι σκληροί φακοί επαφής χρησιμοποιούνται κυρίως στονανώμαλο αστιγματισμό.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ

1. Ειναι συνηθισμένη πάθηση ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι μάλλον ο κανόνας και λιγότερο η εξαίρεση. Δηλαδή το 85-90% του κόσμου έχει αστιγματισμό. Τις περισσότερες φορές είναι τόσο λίγος που η διαφορά στην όραση είναι μικρή.

2. Μπορει να φταίει ο αστιγματισμός για τον πονοκέφαλο;

Ναι είναι δυνατόν. Ο αστιγματισμός αναγκάζει το μάτι να προσπαθεί να εστιάσει αλλά να μην τα καταφέρνει. Αυτή η προσπάθεια φέρνει τον πονοκέφαλο. Με το κατάλληλο φάρμακο (ένα ζευγάρι αστιγματικά γυαλιά) φεύγει ο πονοκέφαλος και ταυτόχρονα βελτιώνεται η όραση.

3. Πως βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό;

Στον αστιγματισμό δεν βλέπουμε στίγματα όπως πιστεύουν μερικοί. Η όραση δεν είναι ομοιόμορφα ευκρινής. Πχ βλέποντας ένα ρολόι τοίχου βλέπουμε καθαρά τον άξονα 9-3 και όχι τόσο καλά τον άξονα 12-6. Αν γείρουμε το κεφάλι μας στον ώμο κατά 90 μοίρες θα αντιστραφούν οι όροι. Δηλαδή καθαρή όραση στον 12-6 και όχι τόσο καλή στον 9-3. Με το σωστό ζευγάρι γυαλιά διορθώνουμε στον άξονα που δεν έχουμε καλή όραση και τελικά η όραση γίνεται ομοιόμορφη.

4. Ο αστιγματισμός διορθώνεται με φακούς επαφής;

Παλαιότερα το βασικό προνόμιο των ημίσκληρων φακών επαφής ήταν η δυνατότητα διόρθωσης των υψηλών αστιγματισμών. Σήμερα υπάρχουν μαλακοί φακοί που διορθώνουν αστιγματισμούς έως 8.00 βαθμούς διατηρώντας τα πλεονεκτήματα των μαλακών(άνεση, σταθερή όραση κλπ) και σε προσιτή τιμή.

5. Μπορω να έχω τον αστιγματισμό στα γυαλιά ηλίου μου;

Ναι είναι μια θαυμάσια λύση γιατί δε φαίνεται καθόλου ότι φοράτε γυαλιά με βαθμό ενώ η όραση σας είναι καθαρή. κάτι που είναι απαραίτητο στην οδήγηση ειδικά το καλοκαίρι. Το κόστος της αλλαγής των φακών με αστιγματικούς και απορροφητικούς φακούς είναι συνήθως 32€ - 60€.
Διαβάστηκε 13131 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ »

Οπτικά Ανδρεάδη

Στα καταστήματα μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε σκελετούς οράσεως, ηλίου, ακουστικά, είδη καθαρισμού κ.α.

Σε καλή συνεργασία με όλες τις μεγάλες και επώνυμες εταιρίες προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή και πάνω από όλα με το απαραίτητο service και τα ανταλλακτικά που θα προϋποθέσουν την άψογη πώληση.

Μπορείτε να αναζητήσετε σε εμάς ότι δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού, συλλογές γυαλιών ηλίου και οράσεως σε ότι στυλ ψάχνετε, ακόμη και σε ιδιαίτερα και ασυνήθιστα για το ευρύ κοινό μοντέλα να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να σας καλύψουμε.

Δείτε τη μεγαλύτερη συλλογή σε γυαλιά ηλίου 

Επικοινωνία

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ, τηλ. 2310 266412
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΟΥΜΠΑ, τηλ. 2310 909599
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, τηλ. 2310 734984
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΕΡΜΗ, τηλ. 2310 486340
  • ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 4, τηλ. 23510 23395
  • ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 20,τηλ. 23510 35333
  • ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 9, τηλ. 23510 79279
  • ΠΙΕΡΙΑ - ΑΙΓΙΝΙΟ, τηλ. 23530 23680